Uutisia

Lämpöiset kelit ovat hellineet meitä heinäkuun aikana. Lomalaiset ovat saaneet nauttia mahtavista keleistä, tosin kuin meilä, jotka ovat olleet töissä. Hallissa lämpötila on noussut niin korkeaksi, että työn tekeminen on vaikeaa, uuvuttavaa ja jopa terveydelle vaarallista. Aikaiset aamut eivät ole  pelastaneet, yölläkin lämpötilat ovat olleet yli kahdenkymmenen asteen. 

Tällä viikolla hitsaustöiden tekeminen on ollut vaikeaa, jopa mahdotonta. Työturvallisuuden näkökulmasta meillä pitäisi olla siesta-aika etelä-eurooppalaiseen malliin mutta eipä ole. Kyllä, juo tarpeeksi, pidä taukoa ja viilennä itseäsi.

Hyvä ohje mutta mahdotonta toteuttaa. Rouva on lomalla ja on käynyt päivittäin tarkistamassa ukon vointia, tuo kylmää juotavaa, patistaa syömään ja tarkkaillee vointia. Lämpöhalvaus ei kuulemma ole mikään vitsailun aihe. Totta tuokin ja tietysti olen ollut kiitollinen rouvan huolenpidosta.

Onneksi kotona on viileämpää kun sinne pääsee. Muistakaa siis juoda nestettä tarpeeksi ja pitää taukoa työstä. 

Perinteiseen tapaan pidin yhden viikon lomaa juhannuksen jälkeen. Rouva varasi asuntovaunun vuokralle jo maaliskuussa ja sanoi, että pidät viikon loman silloin kesäkuun lopussa. Perherauhan vuoksi suostuin tietysti. Ulkomaille matkustaminen tänäkin vuonna oli täysin poisuljettu vaihtoehto. Juhannuksen jälkeisellä viikolla rouvan Möhkiksen perään kytkettiin 1600 kiloa painava vaunu ja tähtikeula osoitti kohti Poria. Yyteri oli hieno paikka ja sieltä matka jatkui kohti Keuruuta. Loppujen lopuksi se " helmi" löytyi Orivedeltä. Säynäniemi Camping oli pieni ja niin meidän näköinen paikka, ja se Sauna! Puulämmitteinen sauna, josta irtosi leppeät, lempeät löylyt. Onko siis ihme, että saunominen kesti kuusi tuntia? 

Töihin paluu loman jälkeen oli karvasta kalkkia. Miksi ihmeessä olin ottanut hitsaushommia loman jälkeiselle helleviikolle? Lämpöhalvaus lienee ollut lähellä mutta selvisin. Hallissa lämpötila vaan nousi ja hitsipilli sai kyytiä. Hitsaaminen näillä keleillä ei ole mitään herkkua mutta menin aamulla aikaisin töihin, että olisi edes hieman viileämpää tehdä töitä. 

Moni on tullut kysymään erilaisia hitsauskohteita. Mainittakoon nyt, että ihan kaikkea ei voi korjata hitsaamalla. Auton "apurungon" hitsaaminen, edessä tai takana, on lain vastaista. Monesti uuden osan vaihtaminen on välttämätöntä. Vetokoukun tukirakenteiden korjaaminen hitsaamalla ei täytä nykyistä lakia. Tästä ja monesta muustakin hitsauksiin liittyvistä asioista olen joutunut kertomaan asiakkailleni, että lainsäädäntö on muuttunut. 

Ja mennellä viikolla hitsasin, jälleen kerran, autoa, jossa helmapellit olivat täynnä uretaania! Tulityön jälkeinen valvonta on kaksi tuntia, tässä tapauksessa tuplaten. Varovasti siellä lomalla, töissä tai ihan missä tahansa. Pysykää terveinä! 

Nyt se työtapaturma sitten tapahtui. Johan siinä menikin 27 vuotta.  Olen aina pitänyt itsestäänselvänä, että työtä tehdessä suojainten käyttäminen on hyvä, totuttu tapa, niin nytkin. Umpikypärä, kuulosuojaimet ja hitsarin hanskat eivät suojanneet tarpeeksi kun rälläköidessä metallisiru singahti keskelle silmää. Siinä se törrötti iiriksessä. Vesi valui silmästä ja oli pakko keskeyttää työt siihen. Menin peilin eteen ronkkimaan silmää ja tuntui, että sainkin sen sirun pois. Ja rälläköinti jatkuu. Sain työn tehtyä ja illansuussa kotona ei tuntunut mitään. No, seuraavana aamuna silmiä avatessa, silmässä tuntui olevan "hiekkaa". Pakko oli sitten mennä acutaan päivystykseen. Päivystyksessä silmää ronkittiin moneen kertaan ja lopulta lääkäri sanoi, että herra menee nyt silmäpolille. Mitä? Sinne siis, pyörätuolilla! Silmälääkäri tutki ja katsoi, otti poran (!) ja sanoi, että nyt pitää pitää silmä paikallaan. Toki,toki, pidetään silmä paikallaan. Niin vaan ruosteinen metallisiru poistui silmästä ja olo helpottui. Sain silmätippoja, (joka toinen tunti)ja silmävoidetta yöksi kotihoidoksi. Tarinan opetus on, että vaikka kuinka yrität suojautua, niin vahinkoja sattuu.

Ja sitten muihin aiheisiin...

Viime syksynä säädin Santalan Kimin WV Polo-ralliautoon talvisäädöt mutta Kim päätti kuitenkin jättää talven kilpailut väliin. Kimin antaman palautteen mukaan auto käyttäytyi hyvin ja oli harmillista, ettei vallitsevan tilanteen vuoksi autokunta voinut ajaa kilpaa.

Mitä sanoisin tästä vuodesta? Järkyttävä, kamala ja hirveä vuosi on kohta päätöksessään. En ole erityisen uskonnollinen mies mutta tämä vuosi on ollut suurten tunteiden vuosi. Rouvan siskon menehtyminen alkuvuodesta oli osoitus siitä, miten lyhyt meidän aikamme täällä on. Koskaan ei voi tietää, milloin on aika jättää jäähyväiset. Monet tuntemani ihmiset jättivät jäähyväiset läheisilleen. Miten lohduttaa surevaa kun sanoja ei ole?

Ja tämä pieni virus, joka jähmettää ja jäytää meitä aina vaan ja aiheuttaa suurta ahdinkoa ja surua. Moni pienyrittäjä on laittanut ovet säppiin koska asiakkat eivät ole tulleet. Moni yrittajä on viettänyt ja viettää unettomia öitä ja miettinyt , miten selvitä tästä. Olen todella kiitollinen niille kaikille asiakkailleni, jotka ovat tulleet ovesta sisään tai soittaneet, varanneet autoilleen huolto-tai korjausajan. Olen aina ajatellut, että yrittäjä ei ole mitään ilman niitä asiakkaita, jotka kannattavat ja ymmärtävät yrittäjäjyyttä. 

Tämä armoton vuosi saa ansaitsemansa päätöksen.  Toivon, että tämä perhettämme kohdannut viime hetken haaste tuottaa parhaimman lopputuloksen. 

Pysykää terveenä!

Vuosi 2020 jää kaikkien ihmisten mieleen muutosten vuotena. Omassa työssä asia näkyy lisääntyneenä käsien pesemisenä, auton osien ylimääräisenä desinfiointina ja korjaamotilojen lisääntyneenä siivouksena. Aina kun asiakas on tuonut autonsa, oven kahvat, ratti ja vaihdekeppi pitää pyyhkiä ja tietysti myös silloin kun työt on tehty. Kiitos luottamuksesta kaikille asiakkailleni, töitä on toistaiseksi ollut.

 

Tämän kevään hääjuhla oli pakko perua, nuorten päätös oli vaikea mutta välttämätön. Toukokuun hääjuhla vaihtui pienimuotoiseen seremoniaan ja nuoret sanovat "Tahdon" pienessä perhepiirin juhlassa. Jokatapauksessa pääsen saattamaan nuoremman tyttäreni alttarille ja luovuttamaan hänet rakastamalleen miehelle. 

 

Perheen painostuksesta luovuin pitkään palvelleesta, luotettavasta punaisesta pikkuhiasesta. Johan tuo pieni tilaihme olikin minulla 20 vuotta. Ilmeisesti perhe kyllästyi pieneen jurputukseeni hiasen hitsaamisesta. Nämä vanhat ja luotettavat toyotat toimivat aina vaan kun uudemmissa on jos jonkinlaista vikaa. Niin ja se uusi auto, mikäs muu kuin samaa merkkiä rouvan Möhkiksen kanssa. Uuden auton etsiminen ei ollut ihan yksinkertainen juttu mutta lopulta päädyin Selssiin. Auto on kaunis katsella ja ajo-ominaisuudet ihan huippua hiaseen verrattuna. On siinä ollut opettelemista kaikkien hienouksien kanssa. En kyllä tiedä vieläkään ihan kaikkia mutta ajan kanssa ne toivottavasti opin. Perheen mukaan olen ansainnut auton, jota on ilo ajaa. Tiedä sitten, mitä olen ansainnut mutta parempi uskoa perhettä, joskus.

 

Uusimmat kommentit

16.06 | 19:40

Hallin siisteys pisti heti silmään,se kertoo jo paljon työn laadusta. Omasta kokemuksesta voin kertoa että se on priimaa,suosittelen lämpimästi!

...
31.07 | 12:58

Ruostekorjaukset omaa luokkaansa, Plus-Katsastus suosittelee.

...
10.01 | 13:21

Kiitos hyvästä korjaus ja huoltotoimenpiteistä 10 vuoden aikana. oli yllätys kun ovet sulkeutuivat. no . kaikki hyvä loppuu aikanaan. kiitos

...
14.10 | 21:08
Kuvia on saanut 1